Onthulling monument voor verzetsheldin Jacoba van Tongeren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De feestelijke onthulling van een monument voor verzetsheldin Jacoba van Tongeren (1903-1967) zal op 10 oktober 2021 plaatsvinden in de Antillenstraat in De Baarsjes. Jacoba van Tongeren is de enige vrouw in de top van het Amsterdams verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze geeft leiding aan de door haar opgerichte Groep 2000. Deze verzetsgroep bestaat uit ongeveer 140 leden en doet belangrijk werk. De groep helpt bijvoorbeeld zo’n 4500 onderduikers, verzorgt EHBO-posten en verdeelt voedselbonnen. 

De beeldend kunstenaar Fabio Pravisani heeft het monument voor Jacoba van Tongeren gemaakt. Omdat Jacoba van Tongeren tijdens de oorlog woonde op de Antillenstraat 45-I, De Baarsjes, zal het monument daar vlakbij, op het Antillenplein geplaatst worden. Bij het monument komt een informatiebord met daarop de namen van de leden van de Groep 2000.

De nabijgelegen openbare basisschool Corantijn adopteert het monument. Bijvoorbeeld zal de school elk jaar rond 4 mei met leerlingen en buurtgenoten bij dit monument stilstaan bij discriminatie en racisme.

Over het verzetswerk van Jacoba van Tongeren verschijnt in 2014 het boek ‘Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van groep 2000 (1940-1945)’. Het is geschreven door haar neef Paul van Tongeren en Trudy Admiraal. Het boek bevat korte biografieën van een groot aantal van de 140 leden die Groep 2000 telde.

In dit interview met het 4 mei-comité De Baarsjes vertelt Paul van Tongeren in 2017 over zijn opmerkelijke tante.

Het volledige persbericht vindt u hier.

Inmiddels ligt de onthulling achter ons. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag. Het videoverslag ervan is te vinden op de website van de Stichting Jacoba van Tongeren.

Tot slot, op 4 mei jl. heeft de NOS een documentaire uitgezonden over deze bijzondere vrouw. Deze kunt u hier terugkijken.