Oorlogsmonumenten in De Baarsjes

Gedenkplaat Augustinuskerk

De gedenkplaat herinnert aan de veertien personen van de Augustinusparochie die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is er met ze gebeurd?

Monument hoek Postjesweg en Marco Polostraat

Monument ter nagedachtenis aan Johannes Geerbertus (Joop) Gerritze (1913-1942) en Jan Frederik Dalemans (1908-1944). Wie waren zij?

Gedenksteen in de Witte de Withstraat

Monument Witte de Withstraat

Dit monument ter hoogte van huisnummer 78 herinnert aan Jacob Miedema, Dirk Bons en Antonie Pieter Bons. Alle drie zijn begin 1945 door de Duitsers gefusilleerd. Wat hadden zij gedaan?

Herdenkingskruis Baarsjesweg

Dit monument aan de Baarsjesweg is een eerbetoon van de buurtbewoners aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de video 'Aan hen die vielen' vertellen betrokkenen over dit monument en zijn roemrijke verleden.

Monument Het Sieraad

In Het Sieraad, Postjesweg 1, herinnert een monument aan de vier Joodse leerlingen die in 1941 op last van de bezetter verwijderd werden van de 4e Ambachtsschool als gevolg van de anti-Joodse maatregelen. Wie waren zij en wat is er van ze geworden?

Monument Columbusplein

Op het Columbusplein is in 2018 een nieuw monument onthuld. Sindsdien vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij dit monument.

Borstbeeld Jacoba van Tongeren

Op het Antillenplein staat sinds 10 oktober 2021 een borstbeeld voor verzetsleider Jacoba van Tongeren. Ze stond aan het hoofd van de verzetsgroep Groep 2000. Ze was de enige vrouw in Amsterdam die leiding gaf aan een verzetsgroep.

Struikelstenen in De Baarsjes

Stolpersteine in De Baarsjes

Op meerdere plaatsen in De Baarsjes worden families of personen herdacht middels Stolpersteine of struikelstenen.

Oorlogsmonumenten in De Baarsjes

Plaquette Admiraal De Ruyterschool

In de hal van de Admiraal De Ruyterschool zijn twee plaquettes aanwezig voor Jan Nauta sr. en Jan Nauta jr.