Jan Nauta sr. (1889 – 1941)

 

Jan Nauta sr. is de eerste directeur van de in 1924 opgerichte Admiraal De Ruyterschool aan de Bestevaerstraat. Zelf woont hij iets verder, in de Maarten Harpertszoon Trompstraat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat Nauta sr. een actieve rol spelen bij het onderduiknetwerk in De Baarsjes. Hij brengt zelfs Joodse onderduikers onder in de school. Ze verblijven in een ruimte, boven het plafond van wat nu de gymzaal is.

Op een avond in 1941 staat de politie voor zijn deur. Nauta sr. krijgt een hartstilstand. 

Het vermoeden bestaat, dat Nauta sr. heeft gedacht dat de onderduikers zijn ontdekt. Wat zou er gebeurd zijn als hij had geweten dat de politie slechts kwam melden dat de verduistering niet volledig was?

Jan Nauta jr. (1917 – 1944)

 

Jan Nauta jr. is de zoon van Jan Nauta sr. Hij werkt als leraar op de  Admiraal De Ruyterschool aan de Bestevaerstraat. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt Nauta jr. via zijn vriend Wim Speelman betrokken bij het verzet. Hij helpt bij het onderbrengen van onderduikers. Daarnaast is hij lid van de Trouw-groep en verspreidt het illegale blad. Als eind 1943 de SD het hoofdkwartier van Trouw binnenvalt, duikt hij onder. Na enige maanden acht hij het weer veilig genoeg om zich te voegen bij zijn vrouw en zoon in de Trompstraat. 

Dan, op 4 mei 1944 wordt hij alsnog gearresteerd. Na enkele dagen in het huis van bewaring aan de Weteringschans te hebben gezeten, wordt hij overgebracht naar het Bossche huis van bewaring. Vandaaruit gaat hij naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren en uiteindelijk naar Kamp Vught.

Op 5 augustus wordt hij, met 23 anderen, ter dood veroordeeld. Een van hen krijgt gratie. Op 10 augustus wordt hij gefusilleerd.