4 mei herdenken we dit jaar thuis

Ook in 2021 is er op 4 mei een herdenking in De Baarsjes. Niet op het Columbusplein, maar bij iedereen thuis. We hopen dat zoveel mogelijk buurtbewoners thuis 4 mei herdenken en om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

Als comité zorgen we ervoor dat er bij ieder monument in De Baarsjes een bloemstuk ligt en dat bij het monument op het Columbusplein de vlag halfstok hangt. Om toch een beetje samen te herdenken, vragen we alle kinderen en ouders om overdag op 4 mei een bloem bij het monument op het Columbusplein neer te leggen. Dan maken we er samen een bloemenzee van.

Van het monument met de bloemen komt een foto op deze website. Dan kunnen buurtbewoners zien dat we ook in deze moeilijke tijden denken aan de gevallenen en getroffenen van de oorlog.

Verder kunt u op deze website op de filmpagina in een korte film zien waarin Baarsjesbewoner Henk Sorgdrager vertelt over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk is tewerkgesteld in Duitsland en daar getuige van de Dodenmars uit Sachsenkausen. 

Verder kun je op 4 mei diverse herdenkingsmonumenten bezoeken. Op de website www.4en5meiamsterdam.nl komt een wandelkaart, met monumenten waar je overdag op 4 mei langs kunt gaan. Bij 20 monumenten is er ook een podcast. Op die website kun je je ook opgeven voor een gratis blik Vrijheidsmaaltijdsoep.

Graag willen we de documentaire over Jacoba van Tongeren, verzetsvrouw uit De Baarsjes onder de aandacht brengen. Deze wordt op 4 mei uitgezonden op NPO 2 om 20.35 uur.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen, en om na de twee minuten stilte thuis het Wilhelmus mee te zingen.

De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam wordt live uitgezonden op NPO 1, vanaf 18.45 uur.

Ook vanuit ons eigen huis kunnen we op 4 mei herdenken en op 5 mei de vrijheid vieren.

Het 4 mei Comité De Baarsjes.