Jacoba van Tongeren Herdenking 2023

Uitnodiging herdenking Jacoba van Tongeren 8 maart 2023

Jacoba van Tongeren Herdenking 2023

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, vindt de jaarlijkse herdenking plaats van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren. Haar moed en kracht tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ook nu nog inspirerend. Met bijdragen van de kinderen van de Corantijnschool, stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki en anderen.

De herdenking vindt plaats bij haar borstbeeld op het Antillenplein in De Baarsjes en begint om 12:45 uur. Wij nodigen u van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen.

4 mei comité De Baarsjes en Stichting Jacoba van Tongeren

 

8 maart 2022 Herdenking Jacoba van Tongeren

Jacoba van Tongeren, verzetsvrouw

 

Jacoba van Tongeren was een sterke vrouw. Zij kwam in de Tweede Wereldoorlog met haar Groep 2000 in verzet.

Op Internationale Vrouwendag herdenken wij jaarlijks deze dappere vrouw, die in de oorlog veel mensen heeft gered. Dat doen wij bij haar beeld op het Antillenplein in Amsterdam

De herdenking is op dinsdag 8 maart van 14:30 tot 15:00 uur met bijdragen van

  • Fenna Ulichki, stadsdeelvoorzitter
  • Het 4 mei Comité De Baarsjes
  • Kinderen van de Corantijnschool, die het monument heeft geadopteerd
  • Anneke Meijer-Broersma, nabestaande van de Groep 2000
  • Mirjam Lange-Schoemaker, vicevoorzitter stichting Jacoba van Tongeren


Het Wilhelmus zal door een trompettist en zanger worden uitgevoerd. De bijeenkomst zal worden afgesloten met het leggen van bloemen bij het monument.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze korte ceremonie aanwezig te zijn. Wij hopen u te ontmoeten,

Met vriendelijke groet,

Stichting Jacoba van Tongeren en het 4 mei comité De Baarsjes

Beeld Jacoba van Tongeren onthuld: verslag AT5

Beeld Jacoba van Tongeren met neef Paul van Tongeren in verslag AT5
Standbeeld van verzetsheldin Jacoba van Tongeren

Op AT5 een verslag van de onthulling van het beeld van Jacoba van Tongeren op het Antillenplein op zondag 10 oktober. Kleinkinderen van Paul van Tongeren, de neef van Jacoba die haar verhaal heeft opgetekend, onthullen het borstbeeld. Het beeld is gemaakt door de Egmondse kunstenaar Fabio Pravisani.

AT5 spreekt met Paul van Tongeren, die blij is met het beeld. Paul vertelt over het onderzoek naar het verzetswerk van zijn tante Jacoba. Maar ook naar de zoektocht naar de leden van de Groep 2000. Van deze leden waren alleen de codes bekend, niet de namen. De sleutel voor deze code is ook te zien op het beeld van Jacoba.

Burgemeester Halsema, die gesproken heeft tijdens de plechtigheid, gaat in op het belang van het verhaal van Jacoba van Tongeren.  Want verzetswerk wordt vooral aan mannen toegeschreven. Echter, Jacoba en de vrouwen in de door haar opgerichte Groep 2000 bewijzen dat ook vrouwen actief waren in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verder is aanwezig bij de onthulling van het beeld van Jacoba van Tongeren een kleindochter van een lid van de Groep 2000. Zij en haar familie weten pas sinds kort dat hij bij het verzet heeft gezeten.

https://www.at5.nl/artikelen/211376/standbeeld-van-verzetsheldin-jacoba-van-tongeren-onthuld-er-straalt-kracht-vanuit

Onthulling monument voor verzetsheldin Jacoba van Tongeren

De feestelijke onthulling van een monument voor verzetsheldin Jacoba van Tongeren (1903-1967) zal op 10 oktober 2021 plaatsvinden in de Antillenstraat in De Baarsjes. Jacoba van Tongeren is de enige vrouw in de top van het Amsterdams verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze geeft leiding aan de door haar opgerichte Groep 2000. Deze verzetsgroep bestaat uit ongeveer 140 leden en doet belangrijk werk. De groep helpt bijvoorbeeld zo’n 4500 onderduikers, verzorgt EHBO-posten en verdeelt voedselbonnen. 

De beeldend kunstenaar Fabio Pravisani heeft het monument voor Jacoba van Tongeren gemaakt. Omdat Jacoba van Tongeren tijdens de oorlog woonde op de Antillenstraat 45-I, De Baarsjes, zal het monument daar vlakbij, op het Antillenplein geplaatst worden. Bij het monument komt een informatiebord met daarop de namen van de leden van de Groep 2000.

De nabijgelegen openbare basisschool Corantijn adopteert het monument. Bijvoorbeeld zal de school elk jaar rond 4 mei met leerlingen en buurtgenoten bij dit monument stilstaan bij discriminatie en racisme.

Over het verzetswerk van Jacoba van Tongeren verschijnt in 2014 het boek ‘Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van groep 2000 (1940-1945)’. Het is geschreven door haar neef Paul van Tongeren en Trudy Admiraal. Het boek bevat korte biografieën van een groot aantal van de 140 leden die Groep 2000 telde.

In dit interview met het 4 mei-comité De Baarsjes vertelt Paul van Tongeren in 2017 over zijn opmerkelijke tante.

Het volledige persbericht vindt u hier.

Inmiddels ligt de onthulling achter ons. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag. Het videoverslag ervan is te vinden op de website van de Stichting Jacoba van Tongeren.

Tot slot, op 4 mei jl. heeft de NOS een documentaire uitgezonden over deze bijzondere vrouw. Deze kunt u hier terugkijken.

Documentaire over Jacoba van Tongeren op 4 mei bij de NOS

Jacoba van Tongeren – generaal van het Verzet

 

Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De NOS besteedt er aandacht aan met rechtstreekse uitzendingen en documentaires. In 2021 wordt in het kader van het thema Vrouwen in Verzet een documentaire uitgezonden over verzetsleidster Jacoba van Tongeren. Deze opmerkelijke vrouw woonde in De Baarsjes, aan het Antillenplein. Ze gaf leiding aan de verzetsgroep Groep 2000 die duizenden mensen aan onderduikadressen, persoonsbewijzen en voedselbonnen hielp en zo talloze levens redde.

4 mei 2021 Jacoba van Tongeren – generaal van het Verzet 20.35-21.00 uur NPO 2