Jan Frederik Dalemans 

(1908-1944)

Jan Frederik Dalemans woont tijdens de oorlog in de Columbusstraat en de Davisstraat. Van beroep is hij chauffeur.

Als de oorlog uitbreekt gaat hij bij het verzet. Hij verspreidt de illegale bladen ‘Trouw’ en ‘Vrij Nederland’ en doet ander illegaal werk. Hij zorgt voor het onderbrengen van Joodse onderduikers en bezorgt bonkaarten. Met kapitein Walta, een oude dienstmakker van hem, zet hij een netwerk op om Amsterdamse bejaardentehuizen van extra voedsel te voorzien. 

In december 1943 wordt hij gearresteerd. Hij zit enige tijd gevangen in het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen in cel 605. Op 30 maart 1944 wordt hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Jan Frederik Dalemans heeft postuum het Verzetsherdenkingskruis ontvangen.

Meer over Jan Frederik Dalemans:

https://liberationroute.nl/the-netherlands/pois/t/the-orange-hotel

Johannes Geerbertus (Joop) Gerritze

(1913-1942)

Verzetsman Joop Gerritze woont bij zijn ouders aan het Columbusplein. Zijn vader is suikerbakker op de De Clerqstraat. Zijn ouders zijn communisten. Joop is een enthousiast wielrenner en wint daarmee verschillende prijzen. Hij werkt als machinebankwerker bij Fokker in Amsterdam Noord.

Wanneer Duitsland Nederland binnenvalt, spreekt het voor zich dat Joop zich aansluit bij het verzet, net als zijn broer Jan en zijn zus Hanna en zwager Ferry Ploeger. Joop is breed inzetbaar. Hij verspreidt de illegale krant ‘De Waarheid’, saboteert vliegtuigonderdelen bij Fokker, zet bij Fokker met anderen een verzetsorganisatie op, zamelt geld in voor onderduikers en helpt ze aan valse persoonsbewijzen. In februari 1941 organiseert hij in zijn bedrijf de Februaristaking, tegen de deportatie van Joden naar Polen. 

Uiteindelijk wordt het te gevaarlijk voor hem en moet hij onderduiken. Op zijn onderduikadres wordt hij gearresteerd. Na een schijnproces wordt hij samen met zo’n dertig anderen op 19 november 1942 op 29-jarige leeftijd gefusilleerd in Soesterberg. In oktober 1945 is hij herbegraven op de Oosterbegraafplaats.

Joop Gerritze heeft postuum het Verzetsherdenkingskruis ontvangen.