Oorlog en Bevrijding in De Baarsjes. Buurtbewoners vertellen hoe zij de periode van 1940 tot 1945 hebben beleefd. Van het begin van de oorlog, de Jodenvervolging, daden van het verzet tot de Bevrijding, verteld door ooggetuigen en direct betrokkenen.

De herinneringen aan het begin van de oorlog zijn nog levendig. Het luchtalarm op die eerste zondag, de overvliegende vliegtuigen en het schuilen in het trappenhuis. Daarna de geruchten op straat en de enorme Duitse troepenmacht op het Mercatorplein.

Ook de Jodenvervolging vond plaats in De Baarsjes. Zo herinnert zich en buurtbewoner het wegvoeren van het Joodse echtpaar Aluin van De Vijl aan de Admiraal de Ruijterweg.

Verschillende sprekers vertellen over het verzet tegen de bezetting. Zo was er een mislukte sabotage van een transport van machines en apparatuur uit de Ambachtsschool naar Duitsland. Maar vloog er toch nog een Duitse vrachtwagen de lucht in.

Een dochter staat de dag van 10 januari 1945 nog helder voor de geest. Op die dag werden haar vader Jacob en broer Leendert Miedema weggevoerd. 

De schietpartij op De Dam en tot slot de Bevrijding, met originele beelden van de Canadezen op het Mercatorplein.

Nieuwsgierig naar andere films over de oorlog en De Baarsjes?
Klik dan hier.

Geverifieerd door MonsterInsights