– Tewerkgesteld in Duitsland –
Henk Sorgdrager is 17 als de oorlog begint. Hij is bontwerker van beroep en werkt aan de Keizersgracht. Na de Duitse inval gaat zijn leven aanvankelijk zijn gang. Voor zijn Joodse collega’s is dat anders want zij merken dat de anti-Joodse maatregelen hun vrijheid steeds verder beperkt. Dan vindt er een razzia plaats op het atelier. Als een Joodse collega wordt meegenomen, belooft Henk Sorgdrager haar dat hij voor zijn kinderen zal zorgen. En dat doet hij.
In 1942 krijgt hij een oproep voor de Arbeitseinsatz (Arbeidsinzet). Hij probeert hieraan te ontsnappen maar dat lukt niet. Met zijn broer wordt hij tewerkgesteld in Duitsland. Dwangarbeid in een bontatelier in Neuruppin, een plaatsje zo’n 75 km ten noordwesten van Berlijn. Ze boffen want het leven en werk in Neuruppin is nog niet zo erg.
Zijn leven in Duitsland verandert echter als hij eind 1943 opnieuw een oproep krijgt. Ditmaal worden hij en zijn broer ingezet achter de frontlinie aan het Oostfront. De omstandigheden zijn zwaar en de leiding is bruut. Misstappen worden zwaar bestraft.
Maar de Russen rukken op en hierdoor heeft Henk niets meer te zoeken in het Oosten. Hij keert terug naar Neuruppin. Waar moet hij anders naartoe? Daar is hij in april 1945 getuige van de Dodenmars uit kamp Sachsenhausen (Oranienburg). Het maakt een onuitwisbare indruk op hem. Het is nu voor het eerst dat hij erover praat.
Deze film is gemaakt ter gelegenheid van Dodenherdenking 2021. Nieuwsgierig naar andere films over de oorlog en De Baarsjes?
Klik dan hier.