Film over Cornelis Roos, politieagent in oorlogstijd. Cornelis woont in De Baarsjes als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij werkt op het Jonas Daniël Meijerplein in de Joodse buurt. Als hij ziet hoe de Duitsers de Joden behandelen, raakt hij in conflict tussen het gezag en zijn geweten. Als politieagent probeert hij, op bescheiden schaal, de vervolging van de Joden te dwarsbomen. Ook verleent hij hand-en-spandiensten aan het verzet. In 1943 helpt hij de verzetsgroep van Gerrit van der Veen en Willem Arondeus aan informatie en politiepetten voor hun aanslag op het bevolkingsregister. Hij wordt ervoor gearresteerd en met 11 andere leden van de groep wordt hij gefusilleerd in de duinen bij Overveen.
 
Wat beweegt een politieagent om zijn morele kompas te volgen, ook al kan zijn leven hierdoor in gevaar komen? Een reconstructie aan de hand van foto’s en interviews met Guus Meershoek, lector politiegeschiedenis, en Joop van Riessen, oud-commissaris van politie.
 
Deze film is gemaakt ter gelegenheid van Dodenherdenking 2024. Nieuwsgierig naar andere films over de oorlog en De Baarsjes?
Klik dan hier.