2011: Buren 1940-1945 – De Baarsjes en de Jodenvervolging

Ook in De Baarsjes heeft de Jodenvervolging een grote leegte achtergelaten. In de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 800 Joodse mensen in onze wijk. Van deze groep zijn 256 mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Buurtbewoners van toen vertellen over de deportaties waarvan zij getuige waren en halen herinneringen op aan enkele bewoners die het slachtoffer van de nazi’s werden. 

Karel Warmenhoven (Verzetsmuseum) geeft uitleg bij de stippenkaart van Amsterdam waarop af te lezen is waar in Amsterdam de Joden woonden.

Kees Fens en Bram Levijn herinneren zich de familie Aluin van de ijzerhandel aan de Admiraal de Ruijterweg. Kees Fens weet nog dat hij meneer en mevrouw Aluin heeft gezien in de winkel. Ze waren allebei zwaar aangedaan want ze hadden net daarvoor een oproep gehad. 

Netty Buijse speelde met de kinderen van Simon van Dam (Siemon van Dam), een Jood die christen geworden was. Hij had er vertrouwen in dat hij om die reden gespaard zou blijven. Maar hij is toch weggevoerd. 

Mevrouw Van Hoften vertelt over hun buren in Hilversum, een Joodse familie, de familie Droomer. Later zijn die naar Amsterdam verhuisd, naar de Achtergracht. Eerst zijn de kinderen weggevoerd, daarna kregen de ouders een oproep. Ze zijn bij haar moeder geweest om afscheid te nemen.

Deze film is gemaakt ter gelegenheid van Dodenherdenking 2011. Nieuwsgierig naar andere films over de oorlog en De Baarsjes?

Klik dan hier.