2007: Dhr. Corver
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woont het gezin Corver in de Orteliusstraat. Vader Corver en zijn zoon Harry zijn beiden lid van de Nederlandsche Unie. Deze politieke beweging, opgericht in juli 1940, wil vooral de NSB de wind uit de zeilen nemen. De top van de Nederlandsche Unie verzette zich niet tegen de Duitse bezetter en was eerder geneigd concessies te doen, ook waar het de uitsluiting van de Joden betrof. De leden daarentegen waren veelal slechts lid geworden om te laten zien dat ze tegen de NSB en de Duitsers waren en droegen trots hun Unie-speldje.
Op 4 mei 1942 wordt vader Corver gearresteerd en overgebracht naar Kamp Sint-Michielsgestel. Daar wordt hij als gijzelaar vastgehouden. Als zoon Harry wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, durft hij niet onder te duiken uit angst dat de Duitse bezetter zijn vader iets aandoet. Hij wordt tewerkgesteld in Duitsland. Wanneer hij met een collega-tewerkgestelde tracht te vluchten naar Zwitserland wordt hij opgepakt. Hij krijgt twee jaar tuchtstraf maar zal komen te overlijden aan de slechte omstandigheden.
De heer Ad Corver vertelt over zijn vader en zijn broer, maar ook hoe het gezin Corver de oorlog heeft overleefd. Vooral de slechte voedselsituatie staat hem bij.
Harry Corver staat vermeld op het monument Augustinuskerk.
Deze film is gemaakt ter gelegenheid van Dodenherdenking 2007. Nieuwsgierig naar andere films over de oorlog en De Baarsjes?
Klik dan hier.